Slovacia preia pentru prima dată, la 1 iulie, președinția Consilului Uniunii Europene. Sursa foto: eu2016.sk

Slovacia preia pentru prima dată, la 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Sursa foto: eu2016.sk

Slovacia preia astăzi președinția Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni. În programul său sunt prezentate prioritățile țării pentru această perioadă, inclusiv cele din domeniul sănătății. Slovacia este în urma Europei în ce privește indicatorii de sănătate, iar sistemul de sănătate, de care doar jumătate din cetăţeni sunt mulţumiţi, se confruntă cu probleme similare celui românesc.

 

 

 

 

Pe agendă: accesul la medicamente, rezistența la antimicrobiene și bolile cronice

 

Astfel, potrivit documentului, președinția slovacă va continua negocierile pentru revizuirea legislației privind dispozitivele medicale și a procedurilor de autorizare a produselor medicamentoase de uz uman și veterinar. Slovacia mai intenționează să continue eforturile celei olandeze, de-abia încheiate, cu privire la disponibilitatea produselor medicamentoase, în condițiile prețului crescut al medicamentelor inovative, reducerii producției și exportului paralel.

Guvernul de la Bratislava își propune să pregătească o poziţie comună a Uniunii Europene cu privire la subiectele care vor fi negociate la Conferinţa Părţilor la Convenţia Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Controlul Tutunului, care se va desfăşura în noiembrie în India. În plus, Slovacia dorește să continue în cadrul Consiliului dezbaterile politice cu privire la rezistența la antimicrobiene, datorată consumului crescut de antibiotice în medicina umană și în zootehnie. Noua președinție vrea și să conducă o dezbatere politică referitoare la problema tuberculozei în Europa, legate de tratament, rezistența la tratament și vaccinare.

Slovacia are ca obiectiv și sublinierea importanței prevenirii bolilor cronice netransmisibile prin promovarea stilului de viață sănătos, urmând de altfel să găzduiască o conferinţă pe această temă în luna septembrie. Ea va continua eforturile în desfășurare pentru îmbunătățirea calității alimentelor, ținând cont de bunele practici ale statelor membre în acest domeniu. Președinția va mai organiza, la sfârșitul lunii noiembrie, o conferință dedicată bolii Alzheimer.

 

 

Slovacia – speranţă de viaţă redusă, sistem de sănătate ineficient

 

 

Potrivislovak presidencyt sondajului Eurobarometru din 2014 dedicat siguranței pacientului și calității asistenței medicale, 50% din slovaci au o părere bună despre propriul sistem medical, sub media europeană (71%), dar și mult deasupra României, unde doar 25% din cetățeni au o părere bună despre medicina de la noi.

Conform raportului de țară al Comisiei Europene din acest an, sistemul de sănătate slovac pare să aibă probleme similare celui din România. Astfel, cheltuielile Slovaciei cu sănătatea sunt relativ scăzute, de 5,7% din PIB, față de media UE de 6,9%. Slovacia este în urma Europei în ce privește indicatorii de sănătate: speranța de viață la bărbați este de 72,9 ani (vs 77,8 ani în medie în UE), iar la femei este de 80,1 ani (în UE, 83,3 ani). Slovacii au cea mai mică durată de viață sănătoasă pentru femei și una din cele mai mici la bărbați. Rata mortalității este considerată crescută. Accesul la asistență medicală (costuri, distanță și timp de așteptare) este în media UE, însă coplata serviciilor este comparativ ridicată, iar practica plăților informale este răspândită.

Potrivit raportului, multe spitale publice acumulează datorii din cauza utilizării  ineficiente a resurselor, constrângerilor bugetare prea blânde, lipsa supervizării achizițiilor și a sistemului de plată bazat pe cantitatea, nu calitatea tratamentului. De asemenea, raportul menționează rolul slab de control al medicilor generaliști, care se observă în numărul mare de consultații costisitoare de specialitate.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.