Comisarul Andiukaitis: Multe instrumente sunt în mâinile autorităţilor locale, nu a celor centrale.

Comisarul Andriukaitis: Multe instrumente sunt în mâinile autorităţilor locale, nu ale celor centrale.

Deși domeniul sănătății se confundă adesea doar cu asistența medicală, iar responsabilitatea principală pare să aparțină guvernului, autorităţile locale au un rol foarte important atât în menţinerea stării de sănătate a comunităţilor, cât şi în asigurarea serviciilor necesare în caz de boală. Cu ocazia alegerilor locale 2016, euro-health.ro a discutat cu lideri europeni în sănătate despre ce pot face consilierii şi primarii pentru  sănătatea cetăţenilor.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, crede că în mâinile autorităților locale se găsesc multe din soluțiile la problemele de sănătate publică. Acestea pot combate factorii de risc – sedentarism, alimentație nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool – și îmbunătăți accesul la servicii medicale.

Mulți determinanți ai sănătății nu țin de sectorul medical

Într-o discuţie recentă de la Bruxelles, comisarul a declarat pentru euro-health.ro: „Problemele legate de sănătatea publică la nivel local aparțin autorităților locale. În cadrul programului  amplu de management al factorilor de risc, ar trebui ca oraşul să ofere o infrastructură adaptată oamenilor care vor să facă mișcare sau să se deplaseze dintr-un loc în altul pe bicicletă. În al doilea rând, referitor la reformularea alimentară, autoritățile locale pot prescrie așa-zise rețete pentru societate;  ele pot invita toți producătorii locali, comercianții locali, școlile locale și medicii de familie locali, pentru a dezbate introducerea conceptului de alimentație sănătoasă la nivel local, cu reducerea nivelurilor de sare, zahăr și grăsimi trans din alimente. Este bine să atragem atenția asupra proiectului Karelia de Nord, desfășurat în multe comunități din Finlanda; numărul de accidente vasculare cerebrale și boli cardiovasculare din regiune a fost redus cu instrumente locale. Recomand comunităților locale să conceapă programe care să încurajeze angajaţii să fumeze mai puțin, oferind eventual zile libere suplimentare;  crearea de spații libere de tutun este tot în mâna comunităților locale. Sau, pentru reducerea consumului de alcool, limitarea numărului de licențe de vânzare a băuturilor. Iar şcolile pot fi sprijinite să încurajeze consumul de fructe și legume și să desfășoare programul „lapte în școli”. Și accesul la asistență medicală este în mâna comunităților locale: cabinetele medicilor de familie, policlinicile mici, organizarea asistenței stomatologice pentru comunitate, mai ales pentru generațiile mai în vârstă. Multe opțiuni țin de comunitățile locale, nu de cele centrale. Cam 80% din probleme trebuie rezolvate la nivel local. Desigur, nu mă refer la medicina specializată sau înalt specializată, acestea sunt la nivel secundar și terțiar; dar asistența primară, asistența comunitară centrată pe pacient, combinarea bugetelor social și de sănătate, a asistenței sociale cu cea medicală,  crearea de echipe care sprijină oamenii să aibă acces la tratament acasă – toate acestea sunt mâinile autorităților locale.”

 

Roberto Bertollini, OMS: Rolul autorităţilor locale este esenţial

Roberto Bertollini, Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rolul autorităţilor locale este esenţial

La rândul său, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la Uniunea Europeană, Roberto Bertollini, a declarat pentru euro-health.ro că „mulți dintre determinanții sănătății nu țin de sectorul medical, ci apar de pildă din cauza expunerii la poluarea atmosferică, activității fizice insuficiente, problemelor legate de accesul la spații verzi și parcuri, transport etc, lucruri care pot fi abordate de autoritățile locale. Acțiunile lor sunt necesare pentru implementarea corectă a multiplelor strategii de sănătate publică discutate și aprobate de organisme internaționale precum OMS sau Comisia Europeană. Deci rolul lor este esențial, fundamental, critic.” El susține poziția comisarului cu privire la rolul autorităților locale în promovarea consumului de fructe și legume în școli și crede că, în măsura în care legislația le-o permite, acestea ar putea și să limiteze promovarea și vânzarea anumitor produselor dăunătoare pentru sănătate. În plus, aleșii locali pot aplica legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise.

Autorităţile locale pot investi în spitalele din subordine

 

Cristian Buşoi, europarlamentar: Autorităţile locale pot implementa recomandările europene în domeniul sănătăţii. Sursa foto: cristianbusoi.eu

Cristian Buşoi, europarlamentar: Autorităţile locale pot implementa recomandările europene în domeniul sănătăţii. Sursa foto: cristianbusoi.eu

Cristian Buşoi, membru al comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European, susţine rolul autorităților locale în combaterea factorilor de risc, însă pare mai degrabă în favoarea  informării decât a intervențiilor în piață. Într-o corespondență, europarlamentarul  a declarat pentru euro-health.ro : „Îndemn aleșii locali să continue și să își îmbunătățească acțiunile de prevenție în domeniul sănătății, precum cele de combatere a sedentarismului, prin cât mai multe activități în aer liber care să promoveze sportul, mișcarea fizică, un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat. Să nu uităm că, în acest sens, tinerii ar trebui să constituie grupul țintă și pentru aceasta recomand campanii de informare în toate unitățile de învățământ, precum și instituirea de cabinete medicale unde tinerii pot primi informații sau îndrumare și pot beneficia de servicii medicale imediate, acțiuni pe care autoritățile locale le pot susține. Astfel, recomandările pe care noi, cei din Parlamentul European, sau cei de la Comisie și Consiliu le transmitem statelor membre să aibă ecou.”

 

Deşi responsabilitatea principală pentru serviciile de asistenţă medicală aparţine Guvernului, dr. Buşoi – fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – aminteşte că „unele spitale se află în subordinea autorităților locale și că acestea sunt în măsură să investească în ele, fie folosind bugetul local sau accesând fonduri europene. În același timp, autoritățile locale trebuie să le asigure un management nepolitizat și de înaltă calitate. Dacă ar fi să luăm exemplul capitalei, în București sunt 19 spitale, dar pentru a acoperi cerința de servicii medicale, autoritățile locale, nu numai că ar trebui să le îmbunătățească pe cele existente, dar să se și angajeze în construcția unui nou spital.” În plus, afirmă europarlamentarul liberal, autorităţile locale ar trebui să sprijine construirea de noi unităţi medicale private.

 

 

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.