Vytenis Andriukaitis @EHFG

Vytenis Andriukaitis Sursa foto: EHFG

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, amintește că România s-a angajat să-și restructureze sectorul spitalicesc, să pună accentul pe asistența ambulatorie și să-și dezvolte capacitatea de evaluare a tehnologiilor medicale.

România ocupă penultimul  loc, al 35-lea, în Indexului european al sistemelor de sănătate 2014, cu 452 de puncte din totalul de 1.000. În ce privește rezultatele tratamentelor, ne clasăm pe ultima poziție în Europa, alături de Serbia. Participant la lansarea EHCI 2014 de astăzi, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară,  a răspuns printr-o declaraţie la întrebările euro-health.ro.

- Domnule comisar, cum comentați concluziile Indexului?

– În primul rând, vreau să subliniez că serviciile Comisiei Europene nu au colaborat cu Health Consumer Powerhouse, autorii Indexului european al sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, în calitate de comisar european interesat de dezvoltarea expertizei în evaluarea performanței sistemelor de sănătate, privesc astfel de rapoarte cu curiozitate. Acestea fiind spuse, metodologia Indexului european al sistemelor medicale diferă de a noastră. În evaluarea sistemelor europene de sănătate, Comisia folosește propriile date, bazate pe Principalii indicatori de sănătate în Europa, colectați de Eurostat și furnizați oficial de statele membre.

Din perspectiva Comisiei Europene, scopul evaluării funcționării sistemelor de sănătate este îmbunătățirea prestației – nu măsurarea ei. Comisia nu este interesată în clasificarea statelor membre și nu am comentarii asupra Indexului în această privință. Suntem interesați să dezvoltăm instrumente și metodologii pentru a ajuta statele membre să își îmbunătățească funcționarea, în beneficiul sănătății și bunăstării cetățenilor europeni.

 

- Cum acționați dumneavoastră și Comisia pentru reducerea decalajelor între diferitele sisteme de sănătate, mai ales între mai vehile și mai noile state membre UE?

– Comisia ajută sistemele de sănătate ale țărilor UE în diferite feluri. Serviciile mele contribuie activ la activitatea Semestrului European de coordonare a politicilor economice, care consolidează informațiile specifice de țară despre sistemele de sănătate din statele UE. Folosim aceste cunoștințe pentru a furniza în mod constant expertiză în sprijinul dezvoltării și implementării unor politici de sănătate care urmăresc să amelioreze calitatea și productivitatea forței de muncă europene, să modernizeze sistemele de protecție socială, să amelioreze calitatea și eficacitatea cheltuielilor publice și reducerea inegalităților între statele membre.

De asemenea, sprijinim eforturile statelor membre în privința factorilor de risc asociați bolilor cronice pentru a reduce povara asupra sistemelor de sănătate, prin facilitarea schimbului de informații și expertiză. Vreau să mai subliniez că Politica de coeziune a UE și fondurile acesteia sunt instrumente puternice care pot ajuta statele membre să investească în sănătate, mai ales țări mai sărace, precum România.

 

- Cum comentați situația sistemului românesc de sănătate (buget redus, migrație masivă a personalului medical, gama de servicii și accesibilitatea acestora) și care credeți că ar trebui să fie prioritățile în acest domeniu?

Potrivit raportului „Health at a Glance: Europe 2014”, realizat în comun de Comisia Europeană și OECD, România este țara UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB pentru sănătate – 5,6%, față de media UE de 8,7%. România trebuie de urgență să-și păstreze personalul medical, să extindă accesul la îngrijiri, să amelioreze cost-eficiența și sustenabilitatea sistemului de sănătate. Reformele în sănătate au fost consimțite între Comisie și România în contextul Memorandumului de înțelegere privind balanța plăților și al Semestrului European. Comisia încurajează România să implementeze reformele consimțite, printre care dezvoltarea unei strategii de sănătate cuprinzătoare, restructurarea sectorului spitalicesc, mutarea accentului sistemului medical pe asistența ambulatorie și dezvoltarea e-health și a evaluării tehnologiilor medicale.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.