Vytenis Andriukaitis @EHFG

Vytenis Andriukaitis @EHFG

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat pentru euro-health.ro că România trebuie să acționeze pentru păstrarea personalului medical, să crească accesibilitatea serviciilor medicale și să amelioreze cost-eficiența și sustenabilitatea sistemului de sănătate.

Într-un răspuns scris acordat euro-health.ro cu ocazia lansării Indexului european al sistemelor de sănătate (EHCI) 2014, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că România trebuie de urgență să-și păstreze personalul medical, să extindă accesul la îngrijiri, să amelioreze cost-eficiența și sustenabilitatea sistemului de sănătate.”

Înaltul oficial menţionează că printre reformele din domeniul sanitar asupra cărora Comisia și România s-au pus de acord se numără „dezvoltarea unei strategii de sănătate cuprinzătoare, restructurarea sectorului spitalicesc, mutarea accentului sistemului medical pe asistența ambulatorie și dezvoltarea e-sănătății și a evaluării tehnologiilor medicale.”

Comisarul aminteşte că România acordă cel mai mic procent din PIB pentru sănătate din Europa (5,6% faţă de media de 8,7%) şi că „Politica de coeziune a UE și fondurile acesteia sunt instrumente puternice care pot ajuta statele membre să investească în sănătate, mai ales țări mai sărace, precum România.”

Citiți aici răspunsul integral al comisarului Andriukaitis.

EHCI 2014 a fost lansat astăzi (27 ianuarie) la Bruxelles în prezența lui Vytenis Andriukaitis, care a ținut să precizeze pentru euro-health.ro că experții Comisiei Europene nu au participat la realizarea acestui raport. România ocupă penultimul  loc, al 35-lea, în clasamentul EHCI 2014, cu 452 de puncte din totalul de 1.000. În ce privește rezultatele tratamentelor, ne clasăm pe ultima poziție în Europa, alături de Serbia.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.