Viitorul aspect al pachetului de tutun, potrivit Directivei europene

Industria tutunului a desfășurat o masivă campanie de lobby împotriva Directivei europene privind produsele din tutun, adoptată anul trecut, potrivit unui studiu publicat astăzi în ediția online a revistei științifice Tobacco Control. Directiva, care va trebui transpusă în legislația celor 28 de state membre până în 2016, prevede creșterea suprafeței acoperite de avertismentele grafice despre efectele fumatului asupra sănătății, interzice aromele, impune reguli referitoare la forma și mărimea pachetelor de țigări și reglementează țigările electronice.

Cu toate acestea, forma finală a legii europene este mai slabă decât propunerea inițială – spre exemplu, introducerea pachetelor de ţigări generice, nebranduite, şi interzicerea  expunerii ţigărilor la punctul de vânzare au fost abandonate. Reprezentanții sănătății publice europene consideră că situaţia se datorează presiunilor exercitate de industria tutunului în perioada elaborării și votării noii Directive. Conform documentelor analizate de cercetători, doar una dintre companiile de tutun, Philip Morris International, a angajat 160 de lobbyiști și a cheltuit 1,25 milioane de euro pentru activitățile dedicate acestui dosar. Prin comparație, pentru ONG-urile de sănătate de la Bruxelles, doar cinci persoane au lucrat pe acest subiect. Disproporția de mijloace a făcut ca un europarlamentar intervievat de autori să compare lobby-ul sănătății cu cel al industriei tutunului cu o luptă între David și Goliat.

Tactica industriei tutunului a fost de a muta dezbaterea de pe subiectul sănătății pe cel al presupusului  impact economic negativ al legislației anti-tutun. Eforturile au fost direcționate către toate cele trei instituții europene – Comisia, Parlamentul și Consiliul – folosindu-se de influența unor foști politicieni și funcționari europeni și mobilizând terțe părți (de pildă, companii din afara sectorului tutunului) pentru a amenda sau întârzia Directiva. Lucrarea amintește faptul că unele întâlniri ale înalţilor oficiali ai Comisiei Europene cu reprezentanţii industriei tutunului nu au fost declarate, încălcând prevederile articolului 5.3 al Convenţiei cadru pentru controlul tutunului, care prevede protejarea politicilor faţă de interesele comerciale şi de altă natură ale industriei tutunului.

Procesul de revizuire a Directivei a durat cinci ani și a fost marcat de concedierea comisarului european pentru sănătate, John Dalli, în urma denunțului  controversat al unui producător suedez de tutun, potrivit căruia oficialul ar fi cerut mită pentru a ridica interdicția asupra produselor sale.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.