Dr. Mihaela Cârmaciu, președinte SMRUK: În Marea Britanie sunt înregistrați 2.463 de medici calificați în universități din România.

Dr. Mihaela Cârmaciu, președinte SMRUK: În Marea Britanie sunt înregistrați 2.463 de medici calificați în universități din România.

Marea Britanie decide astăzi prin referendum dacă va rămâne în Uniunea Europeană. Sistemul național de sănătate a fost în centrul dezbaterii, mai ales că se bazează în mare măsură pe angajați veniți din Uniunea Europeană. Dr. Mihaela Cârmaciu, președintele Societății Medicale Române (SMRUK), a explicat într-o corespondență cu euro-health.ro care sunt argumentele pro și contra Brexit referitoare la NHS și cum ar putea fi afectați medicii români de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

 

Care este atmosfera în sistemul britanic de sănătate (și printre românii din sistem) cu privire la referendum?

As putea spune că atmosfera din sistemul de sănătate britanic (și probabil și printre românii din sistem) este aceeași ca și până acum: muncă multă și la intensitate foarte mare în condițiile unei preocupări permanente pentru eficiență, într-o perioadă în care cererea pentru servicii medicale gratuite este în continuă creștere. Bineînțeles că personalul sanitar discută, există păreri pro și contra, însă ne vom supune majorității care va decide în final.

 

Sistemul sanitar este o prioritate pentru poporul și guvernul britanic

 

Cât de mult cântărește situația sistemului de sănătate în dezbaterea despre Brexit?

Ca de obicei, sistemul sanitar este amestecat în discuțiile politicienilor. Acest lucru se întâmplă cu ocazia tuturor evenimentelor electorale în Marea Britanie. Sistemul național de sănătate (NHS) este o prioritate pentru poporul și guvernul britanic. Fără discuție, este de invidiat un sistem sanitar care oferă îngrijiri gratuite tuturor, indiferent de situația financiară, vârstă, orientarea religioasă sau sexuală a pacientului. Realitatea este că libera circulație din cadrul Uniunii Europene a crescut imigrația din Europa către Marea Britanie. Din observațiile mele ca simplu cetățean, aud limba română aproape peste tot, ceea ce mie personal îmi face plăcere, dar îmi şi confirmă creşterea migraţiei dinspre România din ultimii ani. Se pare că această migraţie din UE este considerată o problemă pentru NHS, prin presiunea suplimentară exercitată de această parte a populaţiei din Marea Britanie.

Care sunt principalele argumente pro şi contra pe sănătate?

Tabăra pro Brexit crede că, în cazul în care Marea Britanie ar părăsi UE, ar fi mai puţină presiune pe sistemul sanitar (deşi această presiune nu se compară cu cea pusă de imigranţii dinafara UE şi cu plăţile pe care Marea Britanie le face pentru propriii cetateni stabiliţi înafara ţării, care folosesc alte sisteme de sănătate). Un alt argument pro este că vor fi mai mulţi bani pentru finanţarea sănătăţii, în cazul în care sumele mari pe care le plăteşte Marea Britanie pentru UE ar fi vărsate în bugetul sănătății. Suma exacta este însă greu de calculat, în conditiile în care se așteaptă o scădere a economiei britanice în cazul Brexit, iar sănătatea nu este singura care are nevoie de bani.

Cei care sunt împotriva Brexit spun că o proportie mare din personalul angajat în NHS sunt din țări UE (9% din doctorii din spitale, 4,2% din medicii de familie, 6% din asistentii medicali). Totuși se vehiculează ideea că aceste cadre medicale vor fi încurajate să își continue activitatea în Marea Britanie și după Brexit. De asemenea, cercetarea medicală ar avea de suferit, în condițiile în care multe proiecte sunt create în cadrul UE; totuși nu m-ar mira ca SUA să umple acest vid în cazul Brexit.

Cum comentaţi unul din argumentele celor pro-ieşire, potrivit cărora mulţi medici străini nu ştiu engleza, punând în pericol pacienţii?

Acest argument nu prea stă în picioare, pentru că angajatorul nu ar angaja pe cineva fără interviu și este exclus să accepte pe cineva care nu vorbeste engleza satisfăcător în cadrul interviului. Firmele de recrutare care nu vorbesc în prealabil cu aplicanţii pentru joburile existente în Marea Britanie şi care ar aduce personal din UE fără o verificare elementară în acest sens ar trebui să își asume o mare parte din această vină.

 

Românii care lucrează deja în NHS nu vor fi afectați

 

Câți medici români lucrează în Marea Britanie?

Conform datelor de la General Medical Council (echivalentul Colegiului Medicilor din România), la data de 4 aprilie 2016 erau înregistrați în Marea Britanie 2.463 de medici calificați în universități din România. Nu știu însă dacă aceștia și lucrează efectiv aici – unii pot fi înregistrați la GMC fără a activa de fapt aici.

Cum ar fi medicii români afectați de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?

Personal, conform a tot ce am citit până acum despre subiectul Brexit, nu cred că personalul medical de origine română deja existent în Marea Britanie va fi afectat mai mult decât restul populației britanice în cazul părăsirii UE. Cred că românii necesari pentru NHS vor continua să lucreze aici. O problemă ar putea fi pentru cei care ar dori să vină să lucreze aici de acum încolo pentru că, în cazul Brexit, Marea Britanie ar putea impune un sistem de imigrare pe puncte și de pe tot globul, conform nevoilor de pe piața de angajări. În acest caz, cadrele medicale din afara UE vor concura foarte serios cu cei din UE. Să nu uităm că marea majoritate a cadrelor medicale din țările Commonwealth-ului au fost educate conform standardelor britanice. Eu și sotul meu am întâmpinat această problemă când am imigrat în UK în 1990, înainte ca România să devină membră UE. Competiția a fost acerbă.


 

Sublinierile aparțin editorului

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.