Parlamentul European invită Comisia să propună o limită legală la nivelul UE pentru conținutul de acizi graşi trans industriali în toate alimentele în maximum doi ani. ©CDC

Parlamentul European invită Comisia să propună o limită legală la nivelul UE pentru conținutul de acizi graşi trans industriali în toate alimentele în maximum doi ani. ©CDC

UE ar trebui să impună limite obligatorii la acizii grași trans produși industrial (AGT) care pot crește riscul de boli cardiovasculare, infertilitate, Alzheimer, diabet și obezitate la consumatori, se solicită într-o rezoluție votată săptămâna aceasta de Parlamentul European. Aportul de grăsimi trans este legat mai ales de consumul de uleiuri produse industrial, parțial hidrogenate.

 

În document, citat de site-ul Parlamentului European, deputații subliniază că, potrivit Comisiei Europene, doar unul din trei consumatori din UE are cunoştinţe despre grăsimile trans, ceea ce demonstrează că măsurile de etichetare nu sunt suficiente. Comisia este invitată așadar să propună o limită legală la nivelul UE pentru conținutul de AGT industriali în toate alimentele, cât de repede posibil, de preferat în maximum doi ani.

 

Potrivit rezoluției, introducerea unor limite legale pentru AGT industriali în Danemarca, reprezentând o limită națională de 2% de grăsimi trans în uleiuri și grăsimi în 2003, a fost un succes, reducând semnificativ decesele cauzate de boli cardiovasculare. În plus, AGT sunt utilizați mai mult în alimente ieftine, ceea ce înseamnă că oamenii cu venituri mici sunt mai expuși la alimente cu conținut sporit de grăsimi trans industriale. Acest lucru, spun eurodeputații, are potențialul de a mări inegalitățile sociale.

 

Lipsa limitelor la grăsimile trans, iresponsabilă

 

Într-un comunicat de presă, Daciana Sârbu, vicepreşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din PE și unul dintre coautorii rezoluției, a declarat: „Consumul excesiv de grăsimi trans crește riscul bolilor de inimă. Nu este un fapt cunoscut de toată lumea, motiv pentru care mulți oameni aleg frecvent produse ce conțin aceste grăsimi fără să-și dea seama că își fac rău. Este iresponsabil că în Uniunea Europeană nu avem legislație care să protejeze oamenii de acest pericol. Prin rezoluția noastră, am tras un semnal de alarmă și am adresat totodată un apel foarte serios Comisiei Europene. Acum Comisia nu mai are nicio scuză și are obligația să acționeze cât mai curând, pentru a salva vieți.”

 

Rețeaua Europeană a Inimii (EHN) a felicitat PE pentru adoptarea rezoluției şi şi-a reafirmat sprijinul pentru stabilirea cât mai rapidă, de către Comisia Europeană, a unei limite legale la nivelul UE privind grăsimile trans industrial. Potrivit EHN, grăsimile trans contribuie major la bolile cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces în UE. Astfel, cu fiecare 2% de aport energentic provenit din aportul de AGT, riscul de infarct sau de deces din cauza bolii cardiace crește cu circa 25% (mai mult decât oricare alt macronutrient, la același număr de calorii).

Citiți și: Comisia Europeană, în favoarea limitării grăsimilor trans din alimente

 

Abordări diferite de la o țară la alta

 

Comunicatul PE amintește că acizii grași trans sunt grăsimi nesaturate se găsesc în produsele alimentare obținute din rumegătoare, în unele produse alimentare de origine vegetală, precum și în uleiurile vegetale parțial hidrogenate produse industrial. Danemarca este primul stat membru al UE care a limitat prin lege conținutul de acizi grași trans în uleiuri și grăsimi, în 2003. Limitele legale asemănătoare la nivel național au mai fost introduse în Austria (2009), Ungaria (2013) și Letonia (2015). În plus, măsuri voluntare de reducere a conținutului de AGT sunt în vigoare în Belgia, Germania, Olanda, Polonia, Marea Britanie și Grecia. Recomandări naționale dietetice privind grăsimile trans au fost emise în Bulgaria, Malta, Slovacia, Marea Britanie și Finlanda.

 

În iunie 2015, Agenția americană pentru siguranța medicamentelor și alimentelor (FDA) a decis  ca uleiurile parțial hidrogenate, principala sursă dietetică de grăsimi trans artificiale din alimentele procesate, să fie înlăturate de către producători până în iunie 2018.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.