Dr. Andrea Ammon, ECDC: "Ca măsură unică, succesul vaccinării obligatorii nu este dovedit"  © framez. / EHFG

Dr. Andrea Ammon, ECDC: „Ca măsură unică, succesul vaccinării obligatorii nu este dovedit” © framez. / EHFG

În contextul dezbaterilor referitoare la o posibilă lege a vaccinării obligatorii în ţara noastră, euro-health.ro a discutat în exclusivitate despre acest subiect cu reprezentanţi ai Centrului European de Prevenţie şi Combatere a Bolilor (ECDC) la recentul Forum European de Sănătate Gastein.

 

Citând concluziile unui studiu european din jurnalul științific Eurosurveillancecare a analizat această chestiune, dr. Andrea Ammon, director interimar ECDC, a declarat euro-health.ro că „vaccinarea obligatorie nu pare neapărat să crească acoperirea vaccinală – şi există și țări cu acoperire vaccinală mare, care nu au vaccinare obligatorie. Nu există nicio asociere evidentă că vaccinarea obligatorie, în lipsa altor măsuri, crește vaccinarea într-o țară. De pildă, experți naționali spun că vaccinarea obligatorie n-a funcționat în Marea Britanie, pe când în Italia, vaccinurile obligatorii sunt percepute ca fiind mai importante și sunt prioritizate, comparativ cu cele care sunt „doar” recomandate. Depinde de cultură în general dacă [vaccinarea obligatorie] este acceptabilă și poate fi utilă alături de alte măsuri. Dar ca măsură unică, succesul ei nu este dovedit. Depinde mult de contextul societății dacă o astfel de lege este acceptabilă și cât de mult efort trebuie depus în aplicarea ei.”

 

Abordarea europeană: comunicare şi clădirea încrederii

 

Oficialul european consideră că implementarea unor măsuri pentru creşterea vaccinării trebuie clădită pe dialog şi înţelegerea grijilor părinţilor.  Lipsa vaccinării poate avea diverse motive, explică dr. Ammon, printre care: ezitarea – datorată discuțiilor despre efectele secundare și a desconsiderării gravității bolilor evitabile prin vaccinare –, comunitățile aflate la marginea societății şi grupurile de antivacciniști din motive religioase sau personale. Potrivit directorului interimar ECDC, medicii şi asistentele sunt o bună cale de combatere a grijilor acestor grupuri şi de subliniere a protecţiei oferite de vaccinuri.

 

Lucia Pastore Celentano, şefa Programului de boli prevenibile prin vaccinare al ECDC, a reafirmat că „în Europa, discuția actuală nu este în jurul [vaccinării] obligatorii sau voluntare. Discuția se poartă mai ales în jurul comunicării, a clădirii încrederii în programele de vaccinare, în a avea programe reziliente pentru comunități reziliente – astfel încât comunitățile să înțeleagă valoarea vaccinării. În acest cadru, refuzul vaccinării ar trebui să scadă. Aşadar, programele de vaccinare publică nu sunt impuse ca atare.”

 

O lucrare din Lancet pe tema vaccinării obligatorii, citată în studiul Eurosurveillance, a ajuns la concluzia că vaccinarea obligatorie poate fi eficientă în prevenirea bolilor, atingerea și menținerea unor rate crescute de imunizare și grăbirea introducerii de noi vaccinuri. Însă pentru a fi eficiente, programele obligatorii trebuie să beneficieze de aprovizionarea continuă cu vaccinuri sigure și eficiente și de sprijinul unei mari majorități a populației – în caz contrar, vaccinarea forțată poate genera reacții publice ostile și stimula grupurile antivaccin. Acceptarea unor excepții de la vaccinarea obligatorie poate reduce din obiecții, însă acestea nu ar trebui să fie mai ușor de obținut din punct de vedere administrativ decât imunizarea. În plus, vaccinarea obligatorie crește responsabilitatea guvernelor în asigurarea de vaccinuri sigure și eficiente.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, în primele opt luni ale anului, România înregistrase 675 de cazuri confirmate de rujeolă care au provocat trei decese. Creșterea este considerată alarmantă comparativ cu anul trecut, când în țara noastră au fost șapte cazuri confirmate de rujeolă. În acest context, a fost readusă în discuție necesitatea unei legi a vaccinării. Astfel, Asociația Pro Imunizare „consideră că România are nevoie de un cadru legal care să reglementeze procedurile administrative legate de vaccinare, cât și de unul care să instituie obligativitatea autorităților de a asigura acces constant la informație specializată.”

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.