Petar Moskov, ministrul bulgar al sănătății: „Împreună, suntem mai puternici”

Petar Moskov, ministrul bulgar al sănătății: „Împreună, suntem mai puternici”

Reprezentanţi ai ministerelor sănătăţii din 10 state ale Europei Centrale şi de Est s-au reunit astăzi la Bucureşti pentru a discuta, conform MS, despre „cooperarea inter-statală pentru depășirea provocărilor legate de accesul la tratament și medicamente pentru pacienți.” În cadrul declarațiilor de presă de la finalul întâlnirii, ministrul român al sănătății, Vlad Voiculescu, a subliniat că țările participante la discuție au o populație totală de 100 de milioane și cheltuie anual 10 miliarde de euro pe medicamente. Deşi momentan nu există prea multe detalii concrete, din declaraţiile oficialilor rezultă că ţările din regiune încearcă să facă un front comun, astfel încât să aibă o poziţie mai puternică de negociere cu industria farmaceutică pentru îmbunătăţirea accesului la tratament şi a asigurării sustenabilităţii acestui acces.

 

Singurul ministru străin al sănătăţii prezent la discuţii, Petar Moskov, a acordat un scurt interviu euro-health.ro

Domnule ministru, în ce vor consta abordările comune pe care le aveţi în vedere între ţările din regiune? Primul gând ar fi la achiziţia în comun de medicamente.

Scopul este să ne reunim, să construim o un acord-cadru internaţional, nu să facem achiziții comune. Dar acordurile-cadru se referă la toate ţările dintr-o anumită zonă şi suntem convinşi că astfel vom obţine preţuri mai bune pentru bugetele noastre şi acces mai bun pentru cetăţenii noştri la medicamente inovatoare şi eficiente. Ne concentrăm pe medicamentele anti-cancer, medicamentele orfane şi cele cu costuri crescute – de pildă, cele pentru hepatita C.

 

Vom avea noi reguli de la anul

 

Prima oară s-a discutat despre cooperarea română-bulgară în domeniu acum mai bine de un an, fără să se fi  făcut progrese prea mari. Când vă așteptați să ajungeți la un acord și să obțineți și niște rezultate concrete?

Am început acest proces alături de România, în aprilie anul trecut, în Craiova, cu un acord bilateral interguvernamental, pe politici comune pe medicamente. Dar procesul a început cu adevărat acum o lună în Sofia. Avem o schiță a acestui acord, azi am lucrat din greu împreună cu multe ţări pe marginea condiţiilor acestui acord, iar opinia noastră este că anul acesta vom putea finaliza procesul. Asta înseamnă că de la anul vom începe implementarea noilor reguli ale acordului.

La anul ar urma să se vadă și primele rezultate concrete?

La anul ar urma să obținem preţuri accesibile la medicamente pentru economiile noastre, pentru bugetele noastre de sănătate, ca să avem și un acces mai bun. Dacă cheltuim un procent mai mare din bugetul nostru pe medicamente decât ţările vest europene, pentru asistența spitalicească și primară rămân mai puţini bani; dacă putem obţine preţuri mai bune pentru medicamente, restul îl vom putea investi în sistemele noastre de sănătate. Nu vrem să schimbăm regulile europene în comerţul cu medicamente, nu vrem să schimbăm preţurile de referinţă. Dar spunem clar şi tare: pe teritoriul acestui viitor acord ar trebui să obţinem un preţ mai bun, reduceri mai mari de la companiile farmaceutice care vor să-şi vândă medicamentele pe acest teritoriu.

 

Comerțul paralel nu trebuie să afecteze piața locală

 

Spuneați în cadrul declarațiilor de presă că împreună, statele din regiune nu vor mai fi de partea slabă a negocierii, că vor face regulile. Sunteţi cumva în război cu industria?

Nici vorbă, industria farmaceutică trebuie să ne fie partener. Dar când un gigant farmaceutic negociază separat în Bulgaria, Estonia sau România, puterea nu va fi de partea acelei ţări. Dar când toate aceste ţări, cu aproximativ acelaşi PIB și cam aceleaşi cheltuieli de sănătate per capita îşi unesc forţele, ele vor fi mai puternice, iar regulile se vor schimba.

Ce se poate face în comun pe tema exporturilor paralele, o altă provocare a țărilor din regiune?

În cazul Bulgariei, Comisia Europeană s-a opus interzicerii comerţului paralel, la fel şi în Slovacia, iar România are aceeaşi problemă. Aşa că Bulgaria a notificat Comisia cu privire la noile noastre reguli referitoare la exporturile paralele, deci Comisia nu le va mai interzice pe motiv că am încălca regulile europene de comerţ liber. Am vorbit cu ministrul Voiculescu şi cu ministrul slovac să procedeze la fel: filosofia noastră este nu să interzicem piaţa liberă – dacă este legal, poţi să revinzi, să faci export paralel, atâta timp cât nu este dăunător pentru piaţa locală. Deci noua noastră abordare legislativă este să protejăm piaţa locală, iar dacă nu sunt lipsuri dintr-un medicament anume, atunci îl poţi vinde afară. Nu interzicem vânzarea în afară, dar vrem să ne asigurăm că aceasta nu va duce la lipsuri în România, Bulgaria sau în altă țară.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.