Andriukaitis: "În România aveți un Institut excelent, care este echipat și are o bună ocazie de a dezvolta producția de vaccinuri."

Andriukaitis: „În România aveți un Institut excelent, care este echipat și are o bună ocazie de a dezvolta producția de vaccinuri.”

Viitorul Institutului Cantacuzino ar putea fi discutat de Consiliul Uniunii Europene, în contextul iniţiativelor Comisiei Europene în domeniul vaccinări şi al propunerii ministrului român al sănătăţii de a-l transforma într-un „pol euroregional” pentru situaţii de criză în asigurarea de vaccinuri.

 

 

 

Cu ocazia unei conferinţe de presă în cadrul Forumului European de Sănătate Gastein (EHFG), Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a anunţat că anul viitor Comisia Europeană va prezenta o iniţiativă prin care să sprijine Statele Membre să crească rata vaccinării, să combată refuzul vaccinării şi să abordeze problema producţiei şi aprovizionării cu vaccinuri.

 

Întrebat de euro-health.ro cu privire la rolul pe care producătorii de vaccinuri de stat, de tipul Insitutului Cantacuzino din România, l-ar putea avea pentru reducerea problemelor de producere și aprovizionare de vaccinuri, Comisarul a precizat:

 

„Am avut o discuție foarte fructuoasă cu ministrul român al sănătății, care a ridicat această problemă, pentru că în România aveți un Institut excelent, care este echipat și are o bună ocazie de a dezvolta producția de vaccinuri. Este însă important de înțeles că uneori pe piață apar probleme când anumite instituții sunt în faliment și nu produc vaccinuri, astfel că criza de vaccinuri poate fi generată nu numai  din cauza unor probleme de piață, dar și pentru că dispar producătorii. (..) Propunerea ministrului român, prin care atrage atenția asupra capacității Institutului român, este foarte importantă. Răspunsul  nostru a fost să prezinte Comisiei o evaluare a situației și cred că aceste probleme complexe vor putea fi discutate la nivelul Consiliului, iar apoi şi cu entitățile industriale europene. Cred că dezvoltarea de noi vaccinuri este un subiect foarte important, uneori riscul de pierderi este crescut, pentru că nu știi dacă vor avea succes (n.red – comercial). Dar cred că va trebui să acordăm atenție propunerii guvernului român.”

 

Cantacuzino, pol euroregional de producţie

 

La sfârșitul lunii septembrie, Florian Bodog, ministrul sănătății, anunța că, în cadrul unei întlniri cu comisarul european pentur sănătate și consumatori, a solicitat ca Institutul Cantacuzino să devină un „pol euroregional de producție de vaccinuri”, pentru situații de criză în aprovizionarea cu vaccinuri.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.