G20: „Rezistența la antimicrobiene (AMR) reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, a creșterii și stabilităţii economice globale"

G20: „Rezistența la antimicrobiene (AMR) reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, a creșterii și stabilităţii economice globale.” Sursa foto: g20.org

Problema rezistenței la antimicrobiene a fost abordată în cadrul declarației de la finalul summitului G20 de la Hangzhou de zilele trecute. În plus, pe 21 septembrie, subiectul va fi discutat de liderii lumii reuniți la New York pentru Adunarea Generală a ONU.

 

La punctul 46 al comunicatului emis în numele celor mai importanți lideri ai planetei, se declară:

„Rezistența la antimicrobiene (AMR) reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, a creșterii și stabilităţii economice globale. Afirmăm necesitatea de a explora într-o manieră cuprinzătoare pentru a lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene prin dezvoltarea de metode bazate pe dovezi pentru a preveni și a atenua rezistența și de a debloca cercetarea și dezvoltarea în domeniul substanțelor antimicrobiene noi și existente din perspectiva valorii adăugate a G20 și invită OMS, FAO (n.r – Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite), OIE (n.r-  Organizația Mondială a Sănătății Animalelor) și OECD să raporteze în mod colectiv în 2017, asupra opțiunilor de a aborda această problemă, inclusiv aspectele economice. În acest context, vom promova utilizarea prudentă a antibioticelor și vom lua în considerare provocările uriașe legate de accesibilitatea și accesul substanțelor antimicrobiene și de impactul acestora asupra sănătății publice.”

Declarația menționează și întâlnirea la nivel înalt pe tema AMR din cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie. Potrivit OMS, va fi abia a patra oară în istoria ONU când liderii globali vor discuta un subiect de sănătate, celelalte fiind HIV, bolile cronice netransmisibile și Ebola. Acest lucru subliniază gravitatea actuală a problemei: se estimează că 25.000 de europeni și 700.000 de pesoane din întreaga lume mor anual din cauza rezistenței la antimicrobiene. Mai mult,potrivit unui raport britanic publicat în luna mai,  creşterea rezistenţei ar putea provoca în 2050 moartea anuală a 10 milioane de oameni, iar costurile lipsei de acţiune s-ar putea ridica până atunci la 100.000 de miliarde de dolari.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.