Uleiurile parțial hidrogenate, principala sursă dietetică de grăsimi trans din alimentele procesate, vor fi înlăturate în următorii trei ani ©CDC

Uleiurile parțial hidrogenate, principala sursă dietetică de grăsimi trans din alimentele procesate, vor fi înlăturate în următorii trei ani ©CDC

Agenția americană pentru siguranța medicamentelor și alimentelor (FDA) a decis astăzi ca uleiurile parțial hidrogenate, principala sursă dietetică de grăsimi trans artificiale din alimentele procesate, să fie înlăturate de către producători în următorii trei ani. Aceasta, în urma analizei dovezilor științifice existente, prin care a concluzionat că uleiurile parțial hidrogenate nu sunt „în general recunoscute ca fiind sigure” în alimentația umană.

Mii de infarcte fatale, prevenite

Dr. Stephen Ostroff, șeful agenției, a declarat într-un comunicat de presă că „este de așteptat ca această acțiune să reducă boala coronariană și să prevină mii de infarcte miocardice fatale în fiecare an” în SUA. Decizia de astăzi vine după ce, în 2006, producătorii au fost obligați să includă conținutul de grăsimi trans pe etichetele alimentelor. FDA estimează că în perioada 2003-2012, consumul de grăsimi trans a scăzut deja cu 78% datorită regulilor de etichetare și a reformulării alimentelor de către producători. Cu toate acestea, nivelul acutal de consum rămâne îngrijorător din punctul de vedere al sănătății publice. Centrul pentru Știință în Interesul Public, organizație care militează pentru transformarea dietei americanilor, a catalogat decizia FDA ca o victorie a sănătăţii publice, care va duce la scăderea incidenţei bolilor cardiace.

Potrivit Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de grăsimi trans este puternic asociat cu creșterea bolilor cardiovasculare, fiind de asemenea legat de mai multe tipuri de cancer. Instituția precizează că grăsimile trans se găsesc cel mai adesea  în alimente procesate care conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate: anumite tipuri de margarină, mai multe feluri de alimente ambalate/procesate, unele produse fast-food, chipsuri și produse coapte comercial.

Consumatorii nu sunt conştienţi de pericol

În Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, Danemarca, Austria, Ungaria, Islanda , Norvegia și Elveția au introdus limite care practic interzic grăsimile trans din produsele alimentare. Cu toate acestea, cetățenii anumitor țări din estul regiunii consumă până la 30 de grame de grăsimi trans pe zi, în condițiile în care consumul a doar 5 grame zilnic este asociată cu o creștere cu 23% a riscului de boală coronariană. OMS Europa notează însă că majoritatea consumatorilor nici nu sunt conștienți de existența în cantitate mare a grăsimilor trans în anumite categorii de produse. În anumite grupuri de populație, mai ales cele mai sărace, consumul poate fi foarte ridicat.

Într-un interviu recent acordat euro-health.ro, dr. João Breda, manager de program pentru nutriţie, activitate fizică şi obezitate în cadrul Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, declara: „știm că grăsimile trans sunt foarte dăunătoare. Mai știm că aceste grăsimi trans încă sunt prezente în dietele multor europeni, iar România nu face excepție, ținând cont de produsele de patiserie, de mâncarea care se găsește pe stradă, de felul în care se gătește uneori – aveți tradiții culinare foarte interesante, dar știm că grăsimile trans sunt peste tot și că sunt foarte dăunătoare. Este de fapt o problemă de siguranță alimentară, nu doar de nutriție sănătoasă; așadar, în Europa grăsimile trans ar trebui eliminate cât de curând.”

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.