Ţările din regiune încearcă să găsească soluţii pentru preţurile prohibitive al unora din noile medicamente şi dispariţia altora de pe piaţă din cauza comerţului paralel. Sursa foto: who.int

Ţările din regiune încearcă să găsească soluţii pentru preţurile prohibitive al unora din noile medicamente şi dispariţia altora de pe piaţă din cauza comerţului paralel. Sursa foto: who.int

În ultima lună, mai multe state din estul şi centrul Europei şi-au anunţat în două ocazii intenţia de a-şi uni eforturile pentru a asigura accesul cetăţenilor lor la medicamente. Problemele la care ţările din regiune încearcă să găsească soluţii sunt preţul prohibitiv al unora din noile medicamente şi dispariţia altora de pe piaţă din cauza comerţului paralel. euro-health.ro a cerut opinia mai multor organizaţii europene cu privire la această iniţiativă.

 

Intenția de colaborare a țărilor din Europa Centrală și de Est este primită cu satisfacţie de Forumul European al Pacienților (EPF). Nicola Bedlington, secretar general al organizaţiei, a transmis euro-health.ro că vede în negocierea comună a prețurilor la medicamente o cale importantă pentru viitor, preferabilă unei abordări fragmentate.

 

Poziţie mai puternică de negociere

 

Yannis Natsis, de la Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA) se declară „încântat de potențialul acestor cooperări de a reduce prețurile medicamentelor și de a îmbunătăți în final accesul pentru mulți pacienți din toată Europa. ” EPHA consideră colaborarea în acest domeniu un lucru de bun simț, care „ar putea oferi guvernelor o putere de negociere mai mare față de poziția de monopol a unor companii farmaceutice.”  În termeni mai vagi, un reprezentant al Federației Europene a Asociațiilor din Industria Farmaceutică (EFPIA) a declarat pentru euro-health.ro că susține „orice inițiativă de politici care îmbunătățesc accesul pacienților la medicamente și duc în final la rezultate mai bune pentru aceștia.”

Referindu-se la problemele pe care colaborarea dintre statele CEE încearcă să le combată, Nicola Bedlington, de la EPF, aminteşte că „sistemele de sănătate se confruntă cu o dilemă imposibilă – asigurarea unui acces echitabil la medicamente inovatoare care aduc valoare reală, prevenind în același timp o escaladare inacceptabilă a costurilor.” Purtătorul de cuvânt al EFPIA apreciază la rândul său că „nivelurile crescute ale comerțului paralel sunt nesustenabile economic și politic în măsura în care provoacă lipsuri pe piețele cu venituri mai mici, care sunt utilizate pentru a deservi acest comerț.”

 

Preţul medicamentelor inovatoare: bazate pe valoare sau pe costul de producţie?

 

Reprezentanta organizației europene a pacienților consideră însă că negocierea comună a preţurilor este doar o soluţie temporară şi pledează pentru crearea unui cadru  la nivelul UE pentru accesul echitabil la medicamente inovatoare, bazat pe valoarea acestor medicamente pentru pacienţi şi societate, dar şi în conformitate cu posibilităţile financiare ale fiecărei ţări.

Soluţia preţurilor diferenţiate la medicamente în funcţie de posibilităţile diferitelor ţări este susținută și de industrie. Reprezentantul EFPIA a declarat pentru euro-health.ro că „adaptarea prețurilor la produsele farmaceutice astfel încât să reflecte capacitatea de a plăti în diferite segmente geografice sau chiar socio-economice poate reprezenta o situație reciproc avantajoasă (..), care contribuie atât la durabilitatea sistemelor de sănătate, cât și la ritmul de inovare.” La fel ca organizaţia pacienţilor, şi industria promovează stabilirea prețului la medicamente pe baza valorii acestora, așa cum este ea percepută de client (cunoscută și ca value based pricing): „Medicamentele inovatoare oferă un spectru larg de valoare, care cuprinde rezultatele mai bune pentru pacienti, valoarea pentru sistemul de sănătate și valoarea pentru societate. Toate aceste elemente trebuie luate în considerare în deciziile de stabilire a prețurilor și de rambursare”, se arată în declaraţia acordată euro-health.ro.

 

Citiți și: Marian-Jean Marinescu, europarlamentar: „Trebuie găsit un echilibru între nevoia de cercetare și prețul tratamentelor descoperite”

 

Yannis Natsis, de la EPHA,  consideră însă că, pe lângă eforturile de negociere comună a preţurilor de către mai multe state la un loc, trebuie abordate şi „problemele structurale care cauzează preţurile ridicate, şi anume lipsa de transparenţă a negocierilor de preţ şi a costurilor reale ale cercetării şi dezvoltării” în domeniul farmaceutic.  Ideea este însă respinsă de reprezentantul EFPIA: „costul de dezvoltare sau costul produselor nu ar trebui să facă parte dintr-o discuție privind accesul la medicamente.”

Controversa vine în contextul presiunilor tot mai frecvente din partea autorităţilor din UE şi SUA ca firmele farmaceutice să facă publice costurile de cercetare, dezvoltare şi producere a medicamentelor inovatoare, suspectate a fi mult sub preţul de vânzare a medicamentului.

Următoarea întâlnire a reprezentanţilor sănătăţii din ţările central şi est europene va avea loc în luna septembrie la Varşovia. Într-un interviu acordat euro-health.ro, ministrul bulgar al sănătăţii, Petar Moskov, anticipa că primele rezultate concrete ale acestei cooperări (constând în preţuri accesibile şi acces mai bun la tratament) ar urma să apară la anul.

Iniţiative similare au mai fost anunţate între ţările Benelux şi Austria şi statele mediteraneene (Grecia, Italia, Malta, Portugalia şi Spania).

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.