Clasamentul Indexului european al sistemelor medicale 2015. Sursa foto: Health Consumer Powerhouse

Clasamentul Indexului european al sistemelor medicale 2016. Sursa foto: Health Consumer Powerhouse

România se află pe ultimul loc, al 35-lea, în ediția pe anul 2016 al Indexului european al sistemelor de sănătate (EHCI), dat publicității astăzi, 30 ianuarie. Țara noastră a adunat 497 de puncte dintr-un maximum posibil de 1.000, în urma unor țări ca Albania, Bulgaria și Muntenegru. România se află din nou pe ultimul loc în ce privește rezultatele tratamentelor, categoria cea mai importantă a clasamentului.

 

Autorii raportului publicat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse comentează că „România are probleme severe cu managementul întregului său sector public.” La fel ca în ultimii ani, ei atrag atenția asupra structurii învechite a sistemului medical, cu un raport crescut al îngrijirilor acordate în spital față de cele din ambulator. În plus, ei semnalează discriminarea grupurilor minoritare – precum cetățenii de etnie romă – în asistența medicală.

Și în acest an, raportul cuprinde 48 de indicatori (plus, pentru 2016,  un indicator al mortalității prin bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC) grupaţi în şase categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţia şi farmaceuticele. Combinaţia acestor indici – obţinuţi din studii şi baze de date internaţionale şi din chestionare administrate asociaţiilor de pacienţi – îşi propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem. (Click pe imagine pentru dimensiune mai mare)

Scoruri defalcate EHCI 2016

Scoruri defalcate EHCI 2016

România a obținut 80 de puncte din 125 la categoria „drepturi și informare”, 150 de puncte din 225 la „accesibilitate”, 125 din 300 la categoria „rezultatele tratamentului”, 52 de puncte din 125 la „gama de servicii și extinderea lor”, 48 din 125 la categori „prevenție” și 43 din 100 la „farmaceutice”.

Clasamentul la vârf a rămas aproape neschimbat față de edițiile anterioare. Pe primul loc în EHCI 2016 se află, la fel ca în anii precedenți, Olanda, cu 927 de puncte, urmată, de Elveția (904), Norvegia (865), Belgia (860) și Islanda (854).

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.