Reuniunea la nivel înalt s-a desfăşurat la 20 iunie în Parlamentul European

Reuniunea la nivel înalt s-a desfăşurat la 20 iunie în Parlamentul European

Proiectul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” a fost prezentat săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri la nivel înalt organizate la Bruxelles de Women Political Leaders Global Forum (WPL) în Parlamentul European. Desfășurat sub patronajul președintelui Maltei, evenimentul WPL a reunit parlamentari și alți actori relevanți pentru a discuta despre sănătatea maternă, refugiați și alte grupuri de femei vulnerabile.

 

 

Potrivit organizatorilor, Xavier Prats Monné, directorul general DG Sante din cadrul Comisiei Europene, a declarat cu această ocazie: „Convenția ONU pentru Drepturile Copilului pretinde dreptul la servicii de sănătate pre- și postnatale corespunzătoare pentru toate mamele. Toate țările UE au ratificat-o, dar un drept legal nu înseamnă și acces în realitate. Dacă o mamă are educație puțină, o situație economică nefavorabilă sau pur și simplu nu înțelege sistemul, ea nu va putea să-și exercite drepturile. De aceea, Comisia Europană va face tot ce îi stă în putere pentru a ajuta statele member să asigure accesul univeral la servicii de sănătate și pentru a veni în ajutorul refugiaților și altor femei vulnerabile.”

 

Printre priorităţile stabilite cu ocazia evenimentului s-au numărat înfiinţarea unui mecanism de finanţare supranaţional care să asigure un pachet gratuit de servicii de sănătate maternă pentru fiecare femeie vulnerabilă, îmbunătăţirea instrumentelor şi coordonării pentru strângerea de date şi cercetarea în domeniu, ca şi o campanie de creştere a conştientizării, conform WPL.

 

Potrivit organizatorilor, una din 10 femei din Uniunea Europeană nu are acces în primele luni de sarcină la servicii de asistență medicală maternă, iar în 2015 au fost înregistrate peste 1.800 de decese materne. Cât privește România, una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naștere, iar rata mortalităţii materne este de peste două ori mai mare față de media UE.

 

Citeşte şi: Inegalităţile în sănătate maternă, o problemă europeană

 

 

În acest context, proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” își propune să creeze un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. Început în 2016, proiectul, finanțat printr-un grant global MSD for Mothers, se întinde pe durata a trei ani şi se adresează unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunităţi vulnerabile din judeţele Dolj, Vaslui şi Vâlcea.

 

Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, managerul proiectului, a declarat cu ocazia evenimentului din Parlamentul European că “acest proiect pilot este replicabil la nivel național în comunitățile vulnerabile și consider că această extindere este necesară pentru a atinge, și în România,  obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viață.  O singură mamă care moare este, deja, mult prea mult.”

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.