Clasamentul EHCI 2014

Clasamentul EHCI 2014

România ocupă penultimul  loc, al 35-lea, în Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) 2014, dat publicităţii astăzi (27 ianuarie) la Bruxelles. Cu doar 452 de puncte din totalul de 1.000, ţara noastră se clasează doar deasupra Bosniei şi Herțegovinei. În ce privește rezultatele tratamentelor, ne clasăm pe ultima poziție în Europa, alături de Serbia (click pe poză pentru rezoluție mai mare).

 

Într-un interviu în exclusivitate pentru euro-health.ro, dr. Arne Björnberg, autorul studiului, atrage atenția asupra faptului că România și Serbia sunt singurele țări din Index care au „roșu pe linie” la toți cei opt indicatori ai rezultatelor tratamentelor: reducerea deceselor cardiovasculare, reducerea deceselor prin accident vascular cerebral, mortalitatea infantilă, rata de supraviețuire pentru cancer, anii de viață pierduți prevenibili (preventable Years of Life Lost), infecțiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), rata avorturilor și depresia. Dr. Björnberg afirmă că mortalitatea infantilă – „cel mai relevant indicator dintre toți” – de aproape 10 la mia de nașteri în țara noastră este foarte mare în actualul context european.  Autorul Indexului este de părere că România trebuie în primul rând să reducă proporția asistenței spitalicești, mutând accentul pe îngrijirile ambulatorii – așa-numita policlinizare. Astfel, cheltuielile sistemului ar scădea, iar rezultatele tratamentelor s-ar îmbunătăți.

Comunicatul care însoțește raportul vorbește despre „colapsul sistemului medical românesc ” și observă că în țara noastră „s-au redus serviciile și așa insuficiente la care au acces pacienții, iar calitatea este în general foarte slabă, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri și mai deficitare (..) Principalele eforturi trebuie să vizeze restabilirea serviciilor de bază, îngrijirea maternală și medicina generală. Exodul cadrelor medicale trebuie abordat, precum și corupția larg răspândită.”

EHCI 2014, realizat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse, îşi propune să evalueze felul în care consumatorii serviciilor de sănătate sunt serviţi de cele 36 de sisteme naţionale analizate. Raportul cuprinde 48 de indicatori grupaţi în şase categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea acestora, prevenţia şi farmaceuticele. (click pe poză pentru rezoluție mai mare)

Scorurile pe cele șase categorii

Scorurile pe cele șase categorii

 

La cea mai importantă categorie a Indexului, „rezultatele tratamentelor”, România a acumulat 83 de puncte din 250, clasându-se pe ultima poziție alături de Serbia. La capitolul „accesibilitate”, țara noastră a primit 100 de puncte (din 225). În rest, România a acumulat 83 de puncte din 100 pentru „drepturile și informarea pacienților”, 63 din 150 la „gama de servicii și extinderea acestora”, 71 din 125 la „prevenție”și 52 din 100 la „farmaceutice”. (n.red- suma celor șase punctaje este 452, nu 453, cum se arată în Index).

EHCI 2014 demonstează că, în ciuda crizei financiare, sistemul medical european în ansamblu continuă să se îmbunătățească. Olanda, cu 898 de puncte, se menține pe primul loc al clasamentului, fiind urmată de Elveția (855), Norvegia (851), Finlanda (846)și Danemarca (836).

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.