Eurostat: 1 din 6 adulţi din Uniunea Europeană este obez. Sursa foto: ec.europa.eu/eurostat

Eurostat: 1 din 6 adulţi din Uniunea Europeană este obez. Sursa foto: ec.europa.eu/eurostat

România are cea mai mică proporție de persoane obeze din Europa, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat. Doar 9,4% dintre români sunt obezi, față de media UE de 15,9% și maximul de 26% din Malta.

 

Conform comunicatului Eurostat, proporția adulților obezi variază în funcție de grupele de vârstă și nivelul de educație. Astfel – cu excepția celor de peste 75 de ani –, proporția persoanelor obeze crește odată cu vârsta, de la 5,7% pentru cei în grupa de vârstă 18-24 de ani, la 22,1% la grupa de vârstă 65-74 de ani la nivel european. În plus, în Uniunea Europeană, proporția obezității este mai mare în rândul persoanelor cu educație scăzută (20%), decât pentru cei cu nivel mediu (16%) și înalt de educație (11,5%).

 

Trendurile se confirmă și în România, unde proporția adulților obezi crește treptat de la grupa de vârstă 18-24 ani (1,2%) la grupa 65-74 ani (16%) și coboară la 11,4% în grupul celor peste 75 de ani. În funcție de nivelul educațional, obezitatea este prezentă la 11,6% dintre românii cu educație redusă, 8,8% dintre cei cu nivel mediu de educație și 6,7% din cei cu educație înaltă.

Rata obezităţii în rândul populaţiei de peste 18 ani în statele membe UE, 2014 (%). Sursa: Eurostat

Rata obezităţii în rândul populaţiei de peste 18 ani în statele membe UE, 2014 (%). Sursa: Eurostat

 

 

Datele europene, radical diferite de cele românești

 

Datele Eurostat, provenite din European Health Interview Survey, contrastează cu cele raportate anul trecut de Studiul epidemiologic ORO de prevalență a obezității și factorilor de risc ai acesteia în populația adultă din România. Potrivit studiului desfășurat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, 21,3% dintre românii de peste 18 ani sunt obezi, rata crescând de la 9,9% la adulții de până în 39 de ani la la 41,6% în rândul persoanelor peste 60 ani.

Diferenţele mari dintre cele două studii se pot datora metodologiei diferite. Studiul ORO a presupus stabilirea indicelului de masă corporală a 2.100 de persoane pe baza măsurării efective de către investigatori a greutăţii şi înălţimii. În schimb, datele Eurostat se bazează pe autoraportarea de către intervievați a greutății și înălțimii lor.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.