România a înregistrat în ultimele două decenii cea mai mare creştere a mortalităţii prin cancer colorectal la bărbaţi şi a doua la femei din 34 de ţări europene studiate. Sursa foto: nih.gov

România a înregistrat în ultimele două decenii cea mai mare creştere a mortalităţii prin cancer colorectal la bărbaţi şi a doua la femei din 34 de ţări europene studiate. Sursa foto: nih.gov

Mortalitatea prin cancer colorectal din România a crescut în perioada 1989-2011 cu 102% la bărbaţi (de la 13,9 la suta de mii de persoane la la 26,4 la suta de mii) şi cu 45,8% la femei (de la 9,6 la suta de mii la 14,2 la suta de mii), potrivit unui studiu publicat astăzi în revista ştiinţifică The BMJ. Ţara noastră a înregistrat astfel în această perioadă cea mai mare creştere a mortalităţii prin cancer colorectal la bărbaţi şi a doua la femei dintre cele 34 de ţări europene studiate.

 

Mortalitatea medie la nivel european este pentru bărbaţi de 26 la suta de mii de persoane, iar pentru femei de 15,2 la suta de mii. În medie, în perioada 1989-2011, mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 6% la bărbaţi şi a scăzut cu aproape 15% la femei în cele 34 de state europene. Studiul, care a utilizat baza de date despre mortalitate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a constatat mari scăderi ale mortalităţii în ţările din nordul şi vestul Europei, dar şi creşteri în cele din sudul, centrul şi estul continentului (cu excepţia  Cehiei). Reduceri de mortalitate de peste 25% la bărbaţi şi 30% la femei s-au înregistrat în Austria, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia, Luxemburg şi Irlanda. În aproape toate ţările unde rata mortalităţii a scăzut, descreşterea a început între anii 1970 şi anii 1990. Autorii apreciază că modificările în timp ale mortalităţii se pot datora caracteristicilor demografice, stilului de viaţă, conştientizării bolii, programelor de screening şi accesului la tratament eficient.

Citiți și: Cancerul în România: 67.300 de cazuri moi și 41.000 de decese pe an. Cancerele pulmonar, colorectal și de sân – cele mai frecvente

 

Soluţiile: combaterea factorilor de risc şi îmbunătăţirea tratamentului

 

Profesorul Philippe Autier, unul din autorii studiului, avertizează într-o corespondenţă cu euro-health.ro că „mortalitatea prin cancer colorectal din România nu dă semne de stabilizare. Dacă evoluţiile se menţin, atunci ratele ar putea ajunge la fel de mari ca cele din Europa de Vest din anii 1980.” Profesorul Autier subliniază că autoritățile sanitare trebuie să constate factorii de risc implicaţi şi să ia măsuri. „Nu cred că screeningul este prioritatea, ci mai degrabă conştientizarea (mai ales în rândul vârstnicilor), îmbunătăţirea managementului pacienţilor şi lupta împotriva unor factori de risc precum consumul de alcool şi obezitatea”, a apreciat autorul.

 

Contactat de euro-health.ro, profesorul Dan L. Dumitraşcu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, a fost rezervat în privinţa datelor pentru România: „Este o problemă de logică: în România, depistarea cancerului de colon s-a îmbunătăţit, în ciuda unor deficienţe (n. red- lipsa screeningului sistematic), terapia cancerului s-a îmbunătăţit, dar mortalitatea a crescut. Deci este un paradox sau o lipsă de fiabilitate a datelor recoltate.”

 

Cancerul colorectal, în topul frecvenței și mortalității în Europa

 

La rândul lor, autorii studiului subliniază că rezultatele trebuie interpretate cu prudenţă, deoarece fiabilitatea stabilirii cauzei deceselor poate varia între ţările studiate. Cu toate acestea, ei afirmă că „este puţin probabil ca erorile de diagnostic sau de certificare a decesului să fi afectat semnificativ concluziile noastre”.

 

Potrivit lucrării citate, cancerul colorectal este al doilea la nivel mondial din punct de vedere al frecvenței diagnosticării și are un prognostic nefavorabil când metastazează la nodulii limfatici sau organe îndepărtate. În Europa, acesta reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Se estimează că, în anul 2012, 241.600 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer colorectal în Europa, iar 113.200 au murit din cauza bolii. În același an, 205.200 de femei ar fi fost diagnosticate cu cancer colorectal, iar 101.500 au murit din cauza lui.

About Author: Mihail Călin
Mihail Călin este jurnalist în domeniul sănătăţii de cinci ani. A făcut parte din redacţia săptămânalului Viaţa medicală şi a fost redactor-şef la Sănătatea Press Group. Are un interes deosebit pentru politicile europene, fiind bursier al portalului de specialitate EurActiv Bruxelles şi participând la numeroase conferinţe organizate de instituţiile şi asociaţiile europene de sănătate. În 2013, fost unul din premianții concursului „Reporter European”.